Zandvoorters in de provincie

Voor de Provinciale Staten verkiezingen zijn ook een aantal Zandvoorters vertegenwoordigd op de kieslijsten. PVV, VVD, CDA, D66, maar ook FvD, BBB en Code Oranje hebben bekende en minder bekenden uit ons dorp op de lijst. Een beknopte ronde langs de kandidaten.

Te beginnen bij de PVV. Die partij heeft drie Zandvoorters op de lijst staan. Marco Deen voert de lijst aan. Hem kennen we sinds 2018 als fractievoorzitter van de partij in Zandvoort. Zijn collega in de raad, Ronald van Tiggelen, vult plek 3 in. Beide heren hebben al een tijd ervaring in de provincie. Rhea Hazenberg staat als Zandvoortse op plek 7 op de lijst voor de PVV. Zij was vorig jaar verkiesbaar voor de lokale partij ZEE.

Het dorpse geluid is ook vertegenwoordigd bij de VVD met Talitha Duijn op plek 15. Zij begon op jonge leeftijd al met politiek, lokaal bij VVD Zandvoort, en ze heeft van die interesse inmiddels haar werk gemaakt als persoonlijk medewerker van een Tweede Kamerlid. Een uitgebreid interview met haar is terug te lezen op onze website.

Gert-Jan Bluijs maakt de lijst van het CDA compleet. Met plek 30 niet hoog genoteerd, maar desondanks een bekende naam. Bluijs kennen we als wethouder in Zandvoort, nu al voor de derde raadsperiode op rij. Hij is een doorgewinterde CDA’er die kritiek kan geven op de eigen partij en dat niet onder stoelen of banken stopt.

Bij D66 is Mare Cakiroglu de Zandvoortse vertegenwoordiging. Zij is sinds 2017 woonachtig in Zandvoort samen met haar zoon. Cakiroglu is wat minder direct zichtbaar, maar voert lokaal de functie van penningmeester uit bij de partij. Zij heeft kennis op het gebied van ondernemerschap en onderwijs. Cakiroglu staat op plek 25 van D66 Noord-Holland.

Vier jaar geleden was deze partij veruit de grootste in onze gemeente: Forum voor Democratie. Gelijk aan de landelijke trend lijkt dat niet nog een keer te gebeuren, maar toch springt de partij in het oog met een Zandvoortse kandidaat. Jan-Floris van der Knoop, medewerker voor het partijkantoor en de Tweede Kamerfractie, staat nu op plek 11 van de lijst.

Ondanks weinig platteland in de omgeving is ook de Boerburgerbeweging (BBB) vertegenwoordigd door een Zandvoorter. Op plek 7 staat daar Arie Griffioen. Deze partij heeft goede kans om hoog te scoren, ook in Noord-Holland. De plek van Griffioen lijkt daar dichtbij te komen. De BBB-kandidaat is ex-lid van ZEE en functioneerde daar ook als partijvoorzitter.

Net terug van zijn ruim 2.000 kilometer lange campagnefietstocht door de provincie staat Mirko Gerrits op plek 2 voor Code Oranje. De nieuwe partij mikt op in ieder geval 1 zetel. Gerrits kennen we als oprichter en voorman van Zandvoort Echt Een (ZEE). Hij woont sinds een aantal jaar in Zandvoort en komt oorspronkelijk uit Haarlem.

Info
In bijna een derde van de 23 deelnemende partijen zit dus een stukje Zandvoort. Wellicht zet dat inwoners van onze gemeente aan om toch te gaan stemmen. De opkomst bij Provinciale Staten verkiezingen is doorgaans namelijk niet heel hoog. Ongeveer vergelijkbaar met gemeenteraadsverkiezingen komt tussen de 50 en 60 procent van de kiesgerechtigden naar het stemhokje. Zandvoort is daarin vrij vergelijkbaar met dit landelijke beeld.

Deel dit:

Een samenwerking van


© Zandvoort Kiest. All rights reserved.
Realisatie website:  Duijff Media.