Talitha Duijn (22) gaat voor de provinciale politiek

“Een oprechte interesse in hoe het in Nederland werkt.” Dat drijft Talitha Duijn al enige tijd om politiek gemotiveerd te blijven en zich verkiesbaar te stellen. Eerder zagen we haar al als actief commissie- en raadslid voor de VVD in Zandvoort, nu doet zij een gooi naar de provinciale politiek.

De 22-jarige Talitha Duijn heeft haar opleiding Bestuurskunde aan de Universteit Leiden afgelopen jaar met succes afgerond. Sinds oktober is ze de persoonlijk medewerker van VVD-Tweede Kamerlid Mark Strolenberg. Daar is zij verantwoordleijk voor organisatorische zaken die bij het werk van een volksvertegenwoordiger in Den Haag komen kijken. Maar ook op inhoudelijk vlak kijkt Duijn regelmatig mee.

Tussen 2019 en 2022 zette zij zich in voor VVD Zandvoort. Daarvoor was zij al sinds haar 14e actief binnen de JOVD, waarna ze al snel lid werd van de VVD. Nu is het tijd voor een volgende stap in haar politiek carrière: de provincie. De bestuurlijke laag waar niet veel mensen warm voor lopen.

Daar denkt Talitha duidelijk anders over. “De provincie betekent meer voor een gemeente als Zandvoort dan men in eerste instantie denkt.” Naast dat ze het vooral voor haarzelf interessant vindt om te ontdekken hoe dit niveau van politiek in elkaar zit, blijft ze het contact met mensen het leukste aan het vak vinden. “Met mijn kandidaatstelling probeer ik ook juist dat dorpse geluid terug te laten klinken.”

Een belangrijk standpunt van VVD Noord-Holland waar Talitha zich hard voor gaat maken is de verdeling van toerisme over de provincie. “Dat moet echt beter.” Zij ziet kansrijke gebieden, mooie omgevingen die wellicht ook wel wat toeristisch verkeer willen ontvangen. “Het is belangrijk dat de druk niet alleen op de grote steden of op een kustplaats als Zandvoort komt te staan.”

De partij kiest daarnaast niet alleen voor de auto of alleen voor de trein, zegt Duijn. De Noord-Hollandse VVD wil dat er op beide evenveel wordt ingezet. Duijn voegt er nog aan toe: “Ik ben er overgens best trots op dat onze provincie de laagste provinciale belastingen kent. Houden zo.”

Tot slot spreekt Talitha haar ambitie uit om over een aantal jaar kans te maken om Tweede Kamerlid te worden. “Dat is echt mijn droom baan. Politiek is het beste voor mensen doen. En dat dan op topsport niveau.” Op vrijdag 10 maart schenkt Talitha een kopje koffie in op het Raadhuisplein in Zandvoort om in gesprek te gaan met mensen.

Jelmer Koper

Deel dit:

Een samenwerking van


© Zandvoort Kiest. All rights reserved.
Realisatie website:  Duijff Media.