Stem mee over de toekomst van Rijnland

Op woensdag 15 maart zijn de waterschapsverkiezingen. Inwoners van 18 jaar en ouder uit het gebied van Rijnland mogen dan meebeslissen over de toekomst van het water in hun buurt. Voor Zandvoort is het Hoogheemraadschap Rijnland verantwoordelijk.

Nederland is een waterland. En als we kijken naar het gebied van Rijnland, zien we dat aan de rijke historie van waterbeheer.

Als oudste waterschap van Nederland werkt Rijnland al 800 jaar aan droge voeten en schoon water. En de manier waarop dit gedaan wordt, daarover kan op woensdag 15 maart worden gestemd. Als je gaat stemmen heb je invloed op welke politieke partijen er in het bestuur komen. En kun je dus medebepalen welke thema’s van belang zijn.

De vier dilemma’s die deze verkiezingen centraal staan in Rijnland zijn:

– Overal bouwen of rekening houden met het water?

– Vooraf investeren of achteraf repareren?

– Superschoon of schoon genoeg (waterkwaliteit)?

– Gedrag aanpassen of belasting aanpassen?

Dijkgraaf Rogier van der Sande: “Er valt wat te kiezen, maar een aantal taken staan niet ter discussie. Zo blijven we het afvalwater zuiveren en dijken onderhouden. De manier waarop dat gebeurt, daarover verschillen de partijen van mening. Om je te verdiepen in de partijen waarop gestemd kan worden heeft Rijnland een stemhulp ontwikkeld: Waterschapsverkiezingen Rijnland.

 

Waterschapsverkiezingen
Elke vier jaar zijn er waterschapsverkiezingen, op dezelfde dag als de verkiezingen voor Provinciale Staten. Op 15 maart 2023 mogen we weer naar de stembus. Op basis van de stemmen wordt voor ieder waterschap in Nederland een nieuw algemeen bestuur gekozen. Bij het hoogheemraadschap van Rijnland heet het algemeen bestuur de Verenigde Vergadering (VV). Deze VV beslist over de koers en de uitgaven van het waterschap. En de VV controleert en kiest het dagelijks bestuur.

Deel dit:

Een samenwerking van


© Zandvoort Kiest. All rights reserved.
Realisatie website:  Duijff Media.