“De Provincie is dichter bij Zandvoort dan je denkt”

Mirko Gerrits (21) gaat een hele maand op fietscampagne langs alle plaatsen in Noord-Holland. Dit doet hij als kandidaat op de lijst van Code Oranje, die partij doet 15 maart mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. Gerrits, tevens fractievoorzitter van ZEE, wil de provincie hierdoor toegankelijker maken voor ‘gewone mensen’.

Na jarenlang ‘politiek dakloos’ te zijn geweest, trok na de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 Code Oranje de aandacht van de toen 19-jarige Mirko. Zijn actieve houding werd positief ontvangen en zo is hij in dat netwerk terecht gekomen. Even later stichtte Gerrits een lokale politieke partij in Zandvoort, die de naam Zandvoort Echt Een (ZEE) zou krijgen. ZEE heeft zich vrijwel direct verbonden aan Code Oranje, het landelijke netwerk van lokale partijen. Zo bleven de lijntjes kort, wat er uiteindelijk toe heeft geleid dat Mirko nummer twee op de provinciale lijst vervult.

“Iets met echte meerwaarde. Meer dan campagne voeren omdat het moet”, schetst Gerrits de oorsprong van het idee. “Het plan is om in een maand tijd echt alle 534 plaatsen én buurtschappen aan te doen. Om vervolgens daar in gesprek te gaan met mensen.”

De 21-jarige co-democraat, zoals hij zichzelf noemt, vertelt met passie waarom hij dit gaat doen. “Ik zie er naar uit alle verhalen aan te horen van mensen op mijn route. Voorop staat echt om ideeën op te halen en inspiratie op te doen. Inwoners zijn creatiever en oplossingsgerichter dan vaak wordt gedacht.” Door de gesprekken met deze mensen hoopt Gerrits de boodschap over te brengen dat ook de provinciale politiek vaak bereikbaarder is dan men denkt. “Van het stoffige imago willen we af. Dus daarom stap ik op de fiets.”

Hij denkt overigens dat het raadswerk voor ZEE prima te combineren is met deze campagne en eventueel straks met een plek in de provincie. “Het blijft officieel een bijbaan. Wanneer je beide doet én daarnaast fulltime werkt, dan neem je pas een loopje met de democratie.” Bovendien benadrukt Gerrits dat de gemeente Zandvoort op veel vlakken afhankelijk is van de provincie. “Zoals het plannen van woningbouw en het inrichten van een duurzame energietransitie. Daar heb je de provincie echt bij nodig.”

De fietstocht van Mirko is te volgen op zijn eigen YouTube-kanaal www.youtube.com/mirko1, door middel van vlogs. Hij start zijn route donderdagochtend in Buitenkaag en eindigt deze eerste dag voor het Oude Raadhuis in Hoofddorp. Aanstaande maandag komt hij rond zes uur aan op het Raadhuisplein in Zandvoort. De fietscampagne eindigt naar verwachting op 1 maart op Texel in De Cocksdorp. De complete route staat op www.wijzijncodeoranje.nl/noord-holland/route.

Deel dit:

Een samenwerking van


© Zandvoort Kiest. All rights reserved.
Realisatie website:  Duijff Media.