Ook in Zandvoort verschuivingen in politiek landschap

Er heeft dankzij nieuwkomer BBB een flinke verschuiving plaatsgevonden in het politieke landschap van Zandvoort. De BoerBurgerBeweging heeft 14,3% van de stemmen weten te winnen. Dat blijkt uit de uitslagen van de Provinciale Staten verkiezingen. Daarmee zijn zij na de VVD de grootste in Zandvoort.

De derde partij is de PVV. Die heeft, in tegenstelling tot het landelijke beeld, in Zandvoort gewonnen ten opzichte van 2019. 11,3% gaf zijn stem aan PVV Noord-Holland. De eerstvolgende nieuwkomer is al te vinden op de vierde positie. JA21 stormt hier binnen met 8,7% van de stemmen. Een en ander ging ten koste van de traditionele partijen. CDA is gehalveerd en daarmee kleiner dan PvdA, GroenLinks, PvdD, D66 en Forum voor Democratie.

Provincie 

Het provinciale beeld van de uitslag van de Provinciale Statenverkiezing is geen verassing. BBB scoort ook in Noord-Holland hoog, zij gaan nek aan nek met VVD. Op dit moment is BBB, net als in 11 van de 12 andere provincies, ook in Noord-Holland de grootste. In Noord-Holland komt BBB waarschijnlijk uit op 8 zetels, net als de VVD. Gevolgd door GroenLinks (7) die er twee verloor en de PvdA, die er juist eentje won en nu op 7 staat. De Partij voor de Dieren wint twee zetels en gaat daarmee van 3 naar 5.

In Zandvoort hebben voor de Provinciale Staten dit jaar iets meer stemgerechtigden (57,1%) een vakje rood gekleurd ten opzichte van vier jaar geleden (56,8%). Voor de Waterschappen heeft 53% van het electoraat dat gaan.

Deel dit:

Een samenwerking van


© Zandvoort Kiest. All rights reserved.
Realisatie website:  Duijff Media.