Marco Deen gaat naar Den Haag

Marco Deen, fractieleider van de PVV in de Zandvoortse gemeenteraad, vertrekt naar de Tweede Kamer. Als 22ste op de kieslijst voor de partij van Wilders werd hij gekozen, mede door 3.248 stemmen voor de PVV in Zandvoort. Daarmee schoot de PVV ook voor de eerste keer in de historie de VVD in Zandvoort ruimschoots voorbij.

“Ik wist niet wat ik zag bij de eerste exit-poll”, aldus Deen kort voor hij donderdag de eerste fractievergadering in Den Haag in ging. “Ik was in Den Haag bij de partijbijeenkomst en het leek wel of de zaal ontplofte. Ongelooflijk, wie had dat nou verwacht. En de volgende ochtend zie je dat er nog twee zetels (totaal 37) bij zijn gekomen. Ik heb mezelf vanmorgen nog een paar keer in m’n arm geknepen, maar het is toch echt waar. Het was wel lekker wakker worden. Dat grote aantal stemmen in Zandvoort zie ik ook als een blijk van waardering.”

Wat het betekent voor de zetel in de Zandvoortse gemeenteraad en in de Provinciale Staten weet Deen nog niet. “Er staan op de lijst uiteraard veel gemeenteraadsleden en provinciale politici. Het is lastig om die fracties allemaal leeg te trekken. Ik weet niet hoe de partij hier mee om zal gaan, dat wordt de komende dagen wel duidelijk. Het is ongebruikelijk om functies te combineren, maar staatsrechtelijk kan het wel. Zandvoort is natuurlijk wel mijn dorp.”

Deen had nooit verwacht dat hij ooit een van de 150 Tweede Kamerleden zou kunnen worden. “Ik stond al eerder op lijsten, maar hield er nooit rekening mee dat ik zou worden verkozen. Het was eigenlijk altijd een ver van mijn bed show. Twee maanden geleden leek het er ook nog niet op. Pas de laatste dagen, toen we zo stegen in de peilingen, begreep ik dat het serieus werd. Het zal erg wennen worden hier in de Tweede Kamer, maar ik heb er heel veel zin in.”

Deen kapt het gesprek af. Hij moet de eerste fractievergadering met Geert Wilders in, waar met champagne en gebak de monsteroverwinning nogmaals werd gevierd. Op woensdag 6 december worden de nieuwe Kamerleden geïnstalleerd.

Hans Botman

Deel dit:

Een samenwerking van


© Zandvoort Kiest. All rights reserved.
Realisatie website:  Duijff Media.