Jong Zandvoort mikt op twee tot vier zetels
Met nog minder dan vijf maanden tot de gemeenteraadsverkiezingen te gaan, staat al vast dat er meerdere nieuwe partijen aan mee zullen doen. De eerste daarvan heeft zich inmiddels officieel gemeld; Jong Zandvoort. Oprichters Jerry Kramer en Kim Göransson zijn vastbesloten om een nieuwe frisse wind door de Zandvoortse gemeentepolitiek te laten waaien.
Partijvoorzitter is Kim Göransson (26). Zij was tot voor kort actief lid van de VVD en is de dochter van VVD-raadslid en voormalig wethouder Belinda Göransson, die zich na 16 jaar voorlopig niet meer verkiesbaar stelt. Jerry Kramer (39) is de zoon van Peter Kramer, fractieleider van de Ouderen Partij Zandvoort (OPZ). Jerry is de secretaris en penningmeester van Jong Zandvoort. Hij zat van 2006 tot 2018 voor de VVD in de gemeenteraad, was vijf jaar lang statenlid bij de provincie Noord-Holland en tot begin deze zomer bestuurslid van de VVD Haarlem-Zandvoort. Zowel Kim als Jerry voelen zich niet meer thuis bij de Zandvoortse VVD.
Futloos bestuur
Dat kan niet worden losgezien van de strubbelingen die eerder dit jaar tot een scheuring binnen de partij hebben geleid. Jerry Kramer: “Nee, natuurlijk niet, maar toch ook weer een beetje wel… Lang voordat de bom barstte waren Kim en ik het er al over eens dat er behoefte is aan een nieuwe frisse lokale partij. De laatste jaren is er schrikbarend weinig tot stand gebracht; kijk naar het gemodder bij herinrichtingsplannen zoals Badhuisplein en Entree Zandvoort en meer in het algemeen naar de kwaliteit van de openbare ruimte. Volgens ons is dat het gevolg van slecht en futloos bestuur. We denken echt dat we het verschil kunnen maken en hopen op twee tot vier zetels.”
Op de vraag of Kramer met zijn 39 jaar wel geloofwaardig is bij een partij met de naam Jong Zandvoort, reageert hij laconiek. “Jazeker en het is zelfs goed mogelijk dat ik straks niet eens de oudste ben op onze kieslijst. We zijn een partij van jonge geesten en leeftijd speelt daarbij geen enkele rol.”
Positieve reacties
“We wilden eigenlijk wachten met het naar buiten treden tot we aan alle formaliteiten hadden voldaan. Maar het lekte uit en dus hadden we weinig keus. Achteraf is dat prima gebleken want we hebben in korte tijd heel veel positieve reacties gekregen via sociale media en van mensen op straat die net als wij niet tevreden zijn met de huidige gemeentepolitiek.”
Het definitieve programma van Jong Zandvoort moet nog worden geschreven en goedgekeurd door de leden. Toch wil Kramer wel alvast een tip van de sluier lichten: “Jongerenhuisvesting wordt zeker een speerpunt. Verder zijn we geen voorstander van de ambtelijke fusie met Haarlem. Vooral op het gebied van economie en toerisme willen we snel weer een eigen ambtenarenapparaat in het dorp. Korte lijntjes zijn onontbeerlijk als je als ondernemer snel wil kunnen schakelen en daar ontbreekt het aan. Verregaande samenwerking is overigens prima, maar je zou ook verder dan Haarlem moeten kijken naar wat andere omliggende gemeenten voor ons kunnen betekenen.”
Paar rechtse ideeën
Kim en Jerry zien Jong Zandvoort meer als een beweging dan als partij. “Een brede beweging die met iedereen wil samenwerken. Zolang het in het belang van Zandvoort is, sluiten we geen enkele partij uit. Persoonlijk houd ik er best een paar rechtse ideeën op na, maar ben tegelijkertijd ook echt wel sociaal bewogen. Bijvoorbeeld als het om huisvesting gaat. Ook iemand van Groen Links heeft zich bij ons aangesloten. We zijn nu met z’n achten. Met uitzondering van mijzelf zijn het allemaal nieuwe gezichten in de lokale politiek en die hebben het stuk voor stuk in zich om in de gemeenteraad te komen. Daarnaast hebben meerdere bekende en minder bekende Zandvoorters toegezegd dat zij bereid zijn om als lijstduwer op de kandidatenlijst plaats te nemen”, aldus Kramer.
Tekst: Piet Bom