Geen stembureau op circuit meer, wel bij brandweerkazerne

Tijdens de komende Tweede Kamerverkiezingen op 22 november kan er in Zandvoort op … verschillende locaties gestemd worden. Bijzondere verandering ten opzichte van de laatste drie verkiezingen, is dat er komende keer geen stembureau op het circuit zal worden geopend. Dat maakte de gemeente van middag bekend. Wel kan er voor het eerst gestemd worden op de brandweerkazerne in Zandvoort-Noord.

De voorbereidingen voor de verkiezingen zijn in volle gang. Eerder deed de gemeente nog een oproep om stemmentellers te trekken. Dit keer zal het verloop van de verkiezingen net even anders gaan. Er zal namelijk niet, eventueel tot in de nachtelijke uren, worden doorgeteld op de woensdagavond van de verkiezingsdag, maar ook de dag daarna op donderdag. Een aparte teldag dus.

De lijst met locaties kwam vandaag naar buiten. Op het NS station staan dit keer niet 1 maar 2 stembureaus. De circuitlocatie vervalt dus. Daar komt een bijzondere locatie voor in de plaats, de brandweerkazerne in Zandvoort Noord.

Verder komt de lijst overeen met waar men normaal diens stem kan uitbrengen tijdens verkiezingen. Alle locaties zijn rolstoeltoegankelijk.

Zandvoort Inside deed afgelopen maart verslag voor Zandvoort Kiest van de verkiezingsdag voor de Provinciale Staten en Waterschappen:

Waarom verkiezingen?

Op woensdag 22 november gaat Nederland weer naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen. Dit nadat het kabinet begin juli viel over de problematiek rondom asielzoekers en de opvang hiervan.

Het ging uiteindelijk om een maatregel waardoor vooral het aantal nareizigers, bijvoorbeeld asielzoekerskinderen, verminderd zou worden. Een harde eis van de VVD. ChristenUnie en D66 konden hier niet in mee gaan en dus klapte de samenwerking hierover.

AZC Locatie

De Spreidingswet zou effect hebben op alle gemeentes in Nederland. De wet van VVD-staatssecretaris Eric van der Burg, moet er voor zorgen dat asielzoekers eerlijker over het land worden verdeeld. Critici benadrukken vooral het stukje dwang dat in de wet zit voor gemeenten die niet meewerken.

Meerdere gemeenten waren daartoe, vaak in regioverband, naarstig opzoek naar een geschikte locatie. Zo ook Zandvoort.

De gemeente zou plek moeten bieden aan 65 mensen. Uiteindelijk koos een meerderheid van de gemeenteraad ervoor geen besluit te nemen voordat duidelijk werd of de wet op steun van de landelijke politiek kon rekenen. De wet is niet controversieel verklaard en wordt dus besproken in de Tweede Kamer. Of er voldoende steun is, moet nog blijken.

Deel dit:

Een samenwerking van


© Zandvoort Kiest. All rights reserved.
Realisatie website:  Duijff Media.