“Elk nieuw geluid zie ik als een toevoeging”

“De afgelopen vier jaar zijn voorbij gevlogen, maar er is nog genoeg te doen”, zegt Karim el Gebaly (GroenLinks Zandvoort). Afgelopen weekend werd hij door de leden van de partij gekozen als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Ook de andere negen kandidaten werden bekend gemaakt. Zandvoort Inside sprak El Gebaly om even terug te blikken op afgelopen raadsperiode maar vooral ook vooruit te kijken in aanloop naar de verkiezingen.

Het waren bijzondere jaren voor GroenLinks Zandvoort met die ene zetel in de gemeenteraad. In eerste instantie als oppositiepartij. Ook al ziet Karim el Gebaly dat net wat anders. “Doordat wij er altijd naar hebben gestreefd om ons constructief op te stellen richting andere partij en in het belang van Zandvoort te werk zijn gegaan, hebben we belangrijke stappen kunnen zetten voor ons dorp”, aldus El Gebaly die dan ook met trots terug kijkt op wat hij heeft kunnen bereiken voor Zandvoort.

“Vier jaar geleden waren wij een van de weinigen die een duidelijk plan voor woningbouw voor ogen hadden. Het is mooi om te zien dat sindsdien steeds meer andere partijen hierover ook een standpunt zijn gaan vormen. Het is nu dan ook van belang dat er vol wordt overgegaan op de daadwerkelijke realisatie.” Karim el Gebaly geeft daarbij het voorbeeld van tijdelijke huisvesting, zoals tiny houses. Die moeten er volgens hem nu echt komen. “Positief dat we daarin met steeds meer andere partijen, waaronder de PvdA, kunnen optrekken.”

Kandidaten
Maandag bracht GroenLinks Zandvoort de kandidatenlijst naar buiten. Elf mensen zijn in maart verkiesbaar voor de partij. Op nummer twee staat Jurre Keuning. Een bekend gezicht in de commissievergaderingen voor GroenLinks. Keuning richt zich vooral op het sociaal domein, waaronder jeugdhulp en maatschappelijke diensten. De derde plek wordt vervuld door Nikkie van Essen-Herbrink. Zij heeft voornamelijk ervaring en kennis op het gebied van bouwkunde.

“Ik heb heel veel zin om met dit diverse team aan de slag te gaan. We zetten in op die tweede zetel”, aldus lijsttrekker Karim el Gebaly die laat weten dat foto’s van de mensen op de lijst nog even op zich laten wachten. Zie hieronder de volledige kandidatenlijst van de partij.

1) Karim el Gebaly
2) Jurre Keuning
3) Nikkie van Essen- Herbrink
4) Bastiaan Toorenent
5) Marelva de Bruin
6) Esther Booi
7) Feico Koper
8) Margot Kenter
9) Carel Hulshof
10) Chantal van der Mije

Raadsprogramma
Vol goede moed begon de raad in 2018 met een breed gedragen raadsprogramma. Hoewel vrij snel bleek dat dit experiment in elkaar zou storten, ziet de fractievoorzitter van GroenLinks er toch nog de positieve kanten van in. “Het zou mooi zijn als we in de volgende raadsperiode een vorm kunnen vinden waarin zoiets als een raadsprogramma terugkeert. Met dan bijvoorbeeld een coalitieakkoord op grote lijnen als basis.”

Formule 1
Aan de wens van GroenLinks Zandvoort om duurzaamheid hoger op de agenda te krijgen, is middels een aparte ambtenaar op dit thema tegemoet gekomen. Maar volgens de partij een mooi begin, maar nog lang niet genoeg. “Laten we er voor zorgen dat die ambtenaar ook een structurele goede opgave krijgt. Daarbij denk ik aan het duurzaamheidsfonds, waarmee echt haast moet worden gemaakt”, stelt El Gebaly.

Hij ziet bovendien de manier waarop de organisatie van de Formule 1 is geregeld als een winst voor zijn fractie op het gebied van duurzaamheid. Afgelopen september kwamen tienduizenden mensen naar Zandvoort, hoofdzakelijk met het openbaar vervoer en op de fiets.

Uitdagingen
Karim el Gebaly ziet richting de verkiezingen dus ook nog genoeg uitdagingen voor Zandvoort. En kijkt daarbij ook even naar de burgerparticipatie, bijvoorbeeld het parkeerbeleid. Daarvoor is recentelijk een enquête gehouden onder bewoners en ondernemers. “Participatie is eerder een doorlopend proces, waarbij je in combinatie met goede communicatie met bewoners altijd nog heel gericht aan knoppen kan draaien. Er moet nu eerst beleid komen.”

Het parkeerbeleid heeft een plekje op de agenda van 21 december. Tijdens die raadsvergadering neemt de gemeenteraad ook een definitief besluit of het voorgestelde parkeerbeleid er, met ingang van volgend jaar gaat komen. Lees hier het verslag van de commissievergadering daar over.

Concurrentie
Karim el Gebaly heeft goede hoop om een tweede zetel te behalen voor GroenLinks Zandvoort. Maar ziet ook de concurrentie van de nieuwe partijen. “Elk nieuw geluid zie ik als een toevoeging. Zeker nu ook steeds meer jonge mensen betrokken raken. Hoe meer verjonging hoe beter.”

Deel dit:

Een samenwerking van


© Zandvoort Kiest. All rights reserved.
Realisatie website:  Duijff Media.